Kvartalsrapport Ratos

Private equity företaget Ratos kom med sin kvartalsrapport idag. Resultatet steg från 0 till 799 miljoner, mest beroende på att man sålt sitt innehav i Stofa. Samtidigt minskade omsättningen i innehaven med 7% och resultatet från innehaven var på -39 miljoner. Sämst går Arcus-gruppen som främst säljer norsk och dansk sprit.

Ratos tjänar huvuddelen av sina pengar på att köpa, vidareutveckla och sälja sina innehav, exits, och därför fluktuerar deras resultat väldeliga. Värderingen på aktien bygger mer på förtroendet för företagsledningen än på fundamenta (min alldeles egen amatörmässiga slutsats). Givetvis bedöms man också utifrån de resultat innehaven gör, men private equity anses ganska svåranalyserade inte bara av mig.

I alla fall har Ratos varit mer aktiva på transaktionssidan, ffa vad gäller förvärv, men även några exits har gjorts. Man kan bara hoppas på fler transaktioner som genrerar vinster. VD Susanna Campbell är försiktigt positiv inför framtiden och följer därmed i förre VDn Arne Karlssons fotspår - han var också en ständig optimist. Han följde dock upp det med att ständigt prestera.

Jag har ganska stort förtroende för nuvarande ledning. Det känns som att marknaden straffat Ratos hårt för VD-bytet, men Arne är kvar som styrelseordförande och Susanna har varit på Ratos länge. Däremot är Ratos väldigt beroende av konjunkturutvecklingen och därmed känsligt för om den gryende optimismen svänger tillbaks.

Kommentarer

Populära inlägg